Uncategorized @trHayat koşturmacası içinde mola vermeyi ve dinlenmeyi öğrenmelisiniz.

Hayat koşturmacası içinde mola vermeyi ve dinlenmeyi öğrenmelisiniz.

Hayat koşturmacası içinde mola vermeyi ve dinlenmeyi öğrenmelisiniz.

Hayat meşguliyetiniz içinde fırsat bulduğunuzda bile dinlenmek zor mu geliyor? Yalnız değilsiniz. Bazı insanlar o kadar stres altında ve yoğun çalışıyor ki, sonunda mola verdiklerinde daha da stresli hissediyorlar. Ancak şunu unutmayın; insanlar dinlenmeden sonsuza kadar çalışamazlar. Bedeniniz tükenir, vücudunuz tükenir, evliliklerinizde ve kariyerinizde sorunlar başlayabilir. Çevrenizdeki insanlar bu durumdan mutlaka kötü etkilenir.

Verimliliğe ve üretkenliğe odaklanan bir kültürde, bireylere her daim çalışmak gerektiği öğretildiği için, konu rahatlamaya ve dinlenmeye geldiğinde zayıf becerilere ve iç görüye sahip olabiliyorlar. Ayrıca boş zaman geçiren kişiler toplumda “tembel” olarak damgalanabiliyor, bu durum da kişileri dinlenme fikrinden uzak tutuyor olabilir.

Mola vermeye alışık değilseniz ve mola zamanlarınızı planlamakta güçlük çekiyorsanız aklınıza şöyle düşünceler gelebilir: “Kendimi suçlu hissediyorum. Şu an bir iş yapıyor olmalıyım. Burada otururken işlerimden geri kalıyorum”, “Bu rahatsız edici geliyor, muhtemelen daha fazla iş çıkarsa daha mutlu olurum”, “Of hayır! Sadece yarım saatlik bir mola verdim ve yarısı gitti… Ne yapacağıma karar vermeye çalışarak boşa vakit harcıyorum.”

Dr. Susan Biali Haas, bir danışanını örnek veriyor. Haftanın yedi günü uzun saatler boyunca çalışan bir danışan, tükenmişlik şikayetiyle terapiye başlıyor. Çalışmayı bırakması gerektiği çok açık, ancak danışan bunu nasıl yapacağını bilmediğini söylüyor. Çok uzun zamandır iş odaklı, görev odaklı olduğu için eğlendirici, dinlendirici bir etkinlik yapma yeteneğini kaybetmiş. Terapide ilk adım olarak pazar günlerini boşa çıkarmaya karar veriyorlar. Ancak bu danışanı çok rahatsız ediyor çünkü bir planı yok; yaşamın tadını çıkarmayı unuttuğu için sıkılmış, rahatsız ve daha stresli hissediyor.

Peki ne yapmalıyız?

 

1. Dinlenmek için neden zaman yaratmanız gerektiğinin farkına varın.
Kendinizi perişan ettiyseniz ve daha fazla dinlenmeniz gerektiğini biliyorsanız, ancak yavaşlamayı düşündüğünüzde suçluluk veya pişmanlık hissediyorsanız dinlenmenin neden gerekli olduğunu tam olarak anlamanız gerekiyor demektir.

Kendinize şu soruları sorun: “Yeteri kadar dinlenmeden yola devam edersem bunun kendim ve sevdiklerim açısından nasıl sonuçları olur?”, “Yeterince dinlenmeden çok çalışmanın sonucu olarak hayatımda hangi olumsuz sonuçları görüyorum? (kötü uyku?, baş ağrısı veya kas gerginliği?, ruh hali değişimi?, daha sık görülen hastalıklar?, kızgın bir eş?, bu potansiyel liste uzayıp gider)”, “Biraz dinlenmenin ne gibi faydaları olabilir?”

Mola verme konusunda kendinizi suçlu hissetme eğilimindeyseniz, dinlenmenin kendinize ve çevrenizdeki insanlara nasıl fayda sağlayacağını hayal edin. Mesela iş yerinizdeki performansınıza nasıl bir fayda sağlayabilir? Yorgun, tükenmiş insanlar ellerinden gelenin en iyisini yapamazlar.

Dinlenmeye neden ihtiyacınız olduğunu bilmek yararsızlık, mantıksız suçluluk ve rahatsızlık duygusunu aşmanıza yardımcı olacaktır.

 

2. Sizi dinlendirecek farklı etkinliklerin listesini yapın.
Kısa molalarda yapabileceğiniz bazı etkinlik önerileri:
– Telefonunuza kısa rahatlama egzersizi uygulamaları indirin.
– Bir bardak çay yapın ve dinlenirken sessizce yudumlayın.
– Dışarda sevdiğiniz bir yere gidin, oturun ve orda olmanın keyfini çıkarın.
– Müzik dinleyin.
– Kısa bir yürüyüşe çıkın.

Uzun molalarda yapabileceğiniz bazı etkinlik önerileri:
– Erişilebilir ve zevk aldığınız bir hobi edinin.
– Banyo yapın, kendinize gerçekten rahatlamak ve gevşemek için izin verin.
– Doğada zaman geçirin.
– Hoşunuza giden ve stresi azaltan fiziksel bir etkinlik yapın.
– İşinizle ilgili olmayan ama ilginizi çeken bir konuda podcast dinleyin veya kitap okuyun.

 

3. Dinlendirici tatillere çıkın.
Elinizdeki her tatil fırsatını değerlendirin. İlla evden çıkmak zorunda bile değilsiniz, size neyin iyi geldiğini en iyi kendiniz biliyorsunuz.

Dinlenmek ve rahatlamak ciddi bir iştir. Etkili bir şekilde şarj olma yeteneğiniz fiziksel ve zihinsel sağlığınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır; başarılı, etkili ve üretken bir yaşam sürdürme yeteneğinizi arttıracaktır.

Have a question?